Materiaal

Plantaardig gelooid leer…

 

 

 

Bovenstaande foto’s geven een uniek kijkje in een van de oudste leerlooierijen van Europa. Er zijn er mede door de strenge milieu eisen niet veel van zulke bedrijven meer over. Wij zelf gebruiken altijd plantaardig gelooid rundleer, en in deze fabriek wordt het leer nog op de traditionele manier gelooid met plantenextracten en sappen. Chemisch gelooid leer is eigenlijk dood leer, bij plantaardig gelooid leer blijven alle karakteristieke eigenschappen van het leer bewaard.

 

Looien.

Na het slachten en villen van de koe is de huid klaar voor verdere bewerking. De huid zelf weegt ruim 30 kg. De huiden worden eerst geweekt in kalkrijk water, om vervolgens helemaal schoongemaakt te worden, alle achtergebleven vlees en haarresten worden verwijderd. Een bijproduct van dit proces is dierlijke lijm.

Zodra de huiden schoon zijn, dan kan het looiproces beginnen. In grote eikenhouten kuipen die gevuld zijn met plantaardige looistoffen komen de huiden voor een tijdje te hangen. Zodra de huiden uit deze kuipen komen dan worden ze geschuurd en gewalst, het leer gaat daar mooi van glanzen, en van het walsen wordt het leer platter en gladder. Eigenlijk is hierna de huid zo goed als klaar voor gebruik.

Het leer krijg dan  nog een afwerkingslaag van plantaardige vetten en olie om het leer zo watervast mogelijk te maken.

Meer weten? In Waalwijk is een ledermuseum met een o.a een schoenfabriek en een oude looierij. Iedere tweede zondag van de maand zijn daar gratis demonstraties.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *